ТОП програма в Русия! Ексклузивно за българи!

Зимна приказка в Москва и Санкт Петербург - 8 дни/7 нощувки със самолет! за дати: 18.01-25.01, 01.02-08.02, 15.02-22.02 Дай офертата »

Всички оферти с големи отстъпки в последната минута Дай офертата »

Можеш да провериш над 20 000 круиза в цял свят през нашата онлайн система. Бързо, лесно и удобно. Следи за промоциите на началната страница :) Дай офертата »

Ние ще Ви чекираме и издадем бордна карта безплатно! Дай офертата »

 

Дълъг уикенд “Връх Мусала -Балканският първенец“ и още нещо …

vu74met5erтранспорт: автобус

дати: 10.08.2018 – 12.08.2018

цена: 133 / 118лв.-за ранни записвания/ на човек

Всичко по офертата в pdf формат

Дълъг уикенд “Връх Мусала -Балканският първенец

 и още нещо…”

10-12.август.2018г.

3 дни / 2 нощувки

Цена: 133 / 118лв.-за ранни записвания

ПЪРВИ ДЕН – петък – 10:00 ч. – Отпътуване от Сливен, пл.”Х.Димитър”.

Посещение на крепост “Траянови врата” – символ на национално-историческото наследство в региона и е уникална по своята конструкция. Крепостта е историческо място на седловината между средногорските ридове Еледжик и Голак. „Траянови врата” е исторически проход край гр. Ихтиман, наречен така на името на римския император Траян, с когото се свързва съществувалата там крепост, останки от крепостния комплекс Стенос, изграден през V век. Сега през съседния на крепостта хълм е прокопан тунелът „Траянови врата“, част от автомагистрала “ Тракия.

Отпътуване за Самоков. Възникването и развитието му е около огромните механични чукове за добиване на желязо, което предлага планината, наречени „Самокови“ или само-кове. Векове наред красотата на Рила прелива в духовния свят на местните хора, допълва и обогатява техният естетически усет. Не случайно в края на XVIII век тук се формира Самоковската художествена школа, която става основа за духовното изграждане на цялата нация.

Пристигане в късния следобед. Настаняване в хотела. Възможност за разходка в Самоков и вечеря. Нощувка.

ВТОРИ ДЕН – събота – Закуска до 8:00 ч.

Отпътуване за Боровец – първия курорт в България от 1896 г.,когато генерал Тантилов, тогава подполковник, построява първата вила за почивка, а впоследствие княз Фердинанд построява двореца “Царска Бистрица „; един от най-големите български ски курорти по дължина и капацитет на ски пистите и съоръженията. Сгушен във вековните борови гори на Рила планина, на над 1350м надморска височина, Боровец е идеалното място за зимни спортове и почивки, а защо не и летни.

Избрахме най-популярния маршрут за изкачването и поради разнородността на групата – през хижа Мусала и заслона Леденото езеро.Този маршрут се разделя на 4 етапа, започвайки от курорта Боровец:

етап 1: изкачване с лифта от Боровец до хижа Ястребец;

етап 2: пешеходен преход от Ястребец до хижа Мусала;

етап 3: пешеходен преход от хижа Мусала до заслона Леденото езеро;

етап 4: изкачване от заслона Леденото езеро до върха.

Целият преход от станцията на лифта при Ястребец до най-високия връх на Балканите отнема общо 3 часа с почивките и връщането също толкова.

Мусала е най-високият връх на Балканския полуостров – 2925м. По-висок е само с 8 метра от по-известния си съсед – връх Олимп, Гърция и се нарежда на шесто място в Европа по височина след Кавказ, Алпите, Сиера Невада, Пиринеите и Етна. В превод името му означава „пътят към Аллах“ и е дадено по време на Османската империя. Оригиналното име на върха е Тангра. Според писмено свидетелство, първият човек стъпил на върха е цар Филип II – бащата на Александър Велики.

Завръщане в Самоков, вечерря и нощувка в хотела.

ТРЕТИ ДЕН – неделя – Закуска.

Отпътуване в 9:00 часа за Боровец и Царска Бистрица – бивш дворец на владетелите от Третото българско царство, изпълнявал е функциите на ловна хижа за царете Фердинанд I и Борис III. Електроцентралата, която снабдява двореца с електричество, е произведена през 1912 година с части на Сименс. Тя и днес функционира в оригиналния си вид. В Царска Бистрица е построен и параклис за сватбата на княгиня Калина. Паркът около двореца е изключително красив и подреден. Много редки дървесни видове има събрани тук – цар Фердинанд е имал хоби да носи млади дръвчета от редки видове от местата по света, които е посещавал.

Отпътуване за обяд в курортния комплекс вили Костенец. Заселването на днешния град Костенец започва през 1884 г. със строежа на железопътната линия Белово – Вакарел, част от линията София –  Цариград.  С построяването на кибритена и хартиена фабрика се ускорява разширяването на селището. През 1964 г. се сливат 3 селища – Костенец баня, Момин проход и Момина баня, и се създава град Костенец-  един все още недостатъчно опознат зелен кът на България. Разположена в подножието на две планини – северните склонове на Рила планина и южните склонове на  Ихтиманска средна гора,   с трите си лечебни минерални извори използвани от древността и богатото си минало, преплитащо пътищата на различни култури,  община Костенец предстои да бъде преоткрита като  туристическа дестинация.

Автобусът се установява на паркинга на курорта вили Костенец. Прави се 1-часов преход от Костенски водопад до хижа Гургулица, който е част от прехода до връх и хижа Белмекен. Костенски водопад е с височина на пада над 10 м. Възпят от Иван Вазов в стихосбирката ”Какво пее планината” и „Костенец – пътни бележки” през 1917 г. По пътя до и от хижата ще се наслаждавате на красивата природа и нейните плодове.

Късния следобяд отпътуване за Сливен или Посещение на обект – изненада.

Пристигане в Сливен късно вечерта.

Цената включва

 • транспорт с луксозен микробус;
 • две нощувки със закуски в град Самоков в 3* хотел;
 • професионален планински водач;
 • туристическа застраховка.

Цена за деца от 3 до 12 години – 109 / 99лв.-за ранни записвания

Цената не включва

 • входни такси на обекти по маршрута- Исторически музей Самоков 1лв.;
 • билет кабинков лифт в двете посоки – 10лв.;
 • входна такса за двореца „Царска Бистрица” – 4 лв
 • вечерив хотел – 10-20 лв.;
 • лични разходи.

Условия:

 • Ранни записвания до 05.2018г.
 • внасяне на 50% капаропри резервацията;
 • доплащане 50% до 3 седмиципреди датата на заминаване;
 • цената е валидна при минимум 15 човека;
 • срок за уведомяване при недостатъчен брой записани туристи – 5дни преди датата на отпътуване.
 • анулации без санкции до 10 дни преди тръгване.

Носете суха храна за обяд за един ден.

Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки.

ЗАБЕЛЕЖКИ:

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата:

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.

Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.