ТОП програма в Русия! Ексклузивно за българи!

Зимна приказка в Москва и Санкт Петербург - 8 дни/7 нощувки със самолет! за дати: 18.01-25.01, 01.02-08.02, 15.02-22.02 Дай офертата »

Всички оферти с големи отстъпки в последната минута Дай офертата »

Можеш да провериш над 20 000 круиза в цял свят през нашата онлайн система. Бързо, лесно и удобно. Следи за промоциите на началната страница :) Дай офертата »

Ние ще Ви чекираме и издадем бордна карта безплатно! Дай офертата »

 

ПРАЗНИК НА ЛАВАНДУЛАТА 2019

транспорт: собствен

дати: 22.06.2019

цена: 51 лв на човек

 

 

 

ПРАЗНИК НА ЛАВАНДУЛАТА

22 юни /събота/ 2019 г.

Няколко поредни години Международния празник на лавандулата, етерично-маслените растения и лечебни билки или на кратко – Фестивала на лавандулата предизвиква голям интерес от туристи и професионален бранш на производители на етерични масла. Събитието цели да привлече общественото внимание към лавандулата като индустриална и земеделска култура, също така помага за добрите взаимоотношения между отделните работни звена. От 2012г. България е на първо място по производство на лавандулово масло. Благоприятният климат и специфичните почви, нареждат страната ни сред най-добрите. Годишно се произвеждат 120 тона етерично масло, а за сравнение – Франция годишно произвежда 30 тона.

Фестивалът се провежда сред вековните къщи и криволичещи улички на Старинно Карлово. Освен на лавандулата, акцент се поставя и на Еньовден и свързаните с този празник традиции – Еньова буля, гадаене, наричане, изричане на заклинания и благословии за здраве и успех, ритуално минаване под еньовския венец от билки. Ще можете да се срещнете с с царица Роза и Лавандуловата фея. Това е празник, който има дълбоки корени свързани с вярванията в чудодейната лековита и любовна сила на билките, в животворната сила на водата и обреди към култа на слънцето.

СПЕЦИАЛНА ОРГАНИЗИРАНА ПРОГРАМА:

09.00  часа       Посещение на лавандулови полета.

  • Посрещане с питка и сол.
  • Кукерски и певчески състав.
  • Всеки турист получава китка с лавандула

10:00 часа ЕНЬОВДЕН, ПРАЗНИК НА ЛАВАНДУЛАТА, ЕТЕРИЧНО – МАСЛЕНИТЕ РАСТЕНИЯ И ЛЕЧЕБНИ БИЛКИ В ТК  „СТАРИННО КАРЛОВО“. ПАТЕВА КЪЩА

  • В двора на Патева къща самодейци изпълняват ритуал “Еньова буля”. Всички гости се подканват да преминат през специално изработен Еньов венец за здраве.
  • Фолклорна програма – възстановка на “Жътва на лавандула” Наблюдава се ритуала на жънене на лавандула.
  • Приветствие от Царица Роза и Лавандуловата фея.

Приканват се гости да дегустират обредни питки с мълчана вода, продукти от лавандула и роза.

  • Тур обиколка, беседа, демонстрация на извличане на лавандулово масло в Патева къща. Лектория – практични приложения на някои от етерично – маслените продукти.

11:00 часа ЛАВАНДУЛОВО ШЕСТВИЕ

  • Шествие с гайдари и фолклорни състави  пренася празника  в „Бухалов хан”, където се наблюдава лавандуловарене, танц на самодивите и дегустация на продукти от лавандула. Шествието продължава до  центъра на града, където ще се наблюдава богата фолклорна програма.

11:30 часа ФОЛКЛОРНА ПЛЕТЕНИЦА

  • Песни, танци и надигравания от фолклорни състави от различни области

13.00 – 17.00 часа  Посещение на фабрика „Българска роза„ – Карлово

  • Демонстрация на изработване на сапуни

19:00 часа ПРАЗНИЧНА ЗАБАВНА ПРОГРАМА

Площад „20-ти юли”

По желание може да бъде организиран обяд в Карлово.

В цената е включено:

– Посещение на всички мероприятия по празнична програма, дегустации на продукти от лавандула и роза, демонстрации и беседа

 На Ваше разположение сме за всички допълнителни въпроси!

Ще се радваме да се чуем на 044 622 707 / 0878 38 70 38 или да се пишем на oferti@bestbulgariadeals.com