Резервирай онлайн самолетни билети на най-ниски цени !

Всички авиокомпании, резервации в реално време и плащане по банка. Най-ниските цени на самолетни билети са тук ! Дай офертите »

Всички оферти с големи отстъпки в последната минута Дай офертите »

Можеш да провериш над 20 000 круиза в цял свят през нашата онлайн система. Бързо, лесно и удобно. Следи за промоциите на началната страница :) Дай офертите »

 

ОЧАРОВАНИЕТО НА ИВАЙЛОВГРАДСКИТЕ ПОГРАНИЧНИ СЕЛА

транспорт: според офертата

дати: според офертата

цена: 128 лв. на човек

Всичко по офертата в pdf формат

 

ДЕН 1: Мандрица, Белополяне иизоставената погранична застава

Отпътуваме за Източните Родопи в чиято атмосфера ще се потопим напълно през следващите два дни. Пристигаме в село Мандрица, което е основано през далечната 1636г. от албанци християни и се настаняваме се в местния еко комплекс.  След кратка почивка си правим разходка из селото. Тук определено има какво да се види. Любуваме се на старите големи кирпичени и тухлени къщи в български възрожденски стил, както и на къщата на Атанас Пейкидис, която е обявена за паметник на културата. Интересното е, че на първия и етаж е имало гинекологична клиника.

Следващата ни цел е село Белополяне, което се намира в близост до българо-гръцката граница. Можем да поговорим с местното население, да поснимаме и да се потопим в атмосферата на това местенце. След кратка почивка тръгваме не северозапад към изоставената погранична застава, която ще ви очарова с мистиката си. Сградата е изоставена, ала в нея все още могат да се видят изоставени книжа, посуди и шкафове, които някога са принадлежали на граничарите.  Тук трябва да се внимава защото таванът е нестабилен и някои помещения могат да рухнат, така че е желателно да се направи лична преценка на риска и заставата да се посещава в присъствието на водач.

Привечер се завръщаме обратно в Мандрица, обсъждаме изминатия ден, споделяме впечатленията си, разказваме си истории и се наслаждаваме на вечерта.

ДЕН 2: Бубарските къщи в Сив кладенец и брождения из Горно и Долно Луково

Закусваме и продължаваме към следващите интересни местенца в тази част на България – следват селата Сив кладенец, Долно и Горно Луково.

В село Сив кладенец времето сякаш е спряло. Голяма част от кирпичените къщи са рухнали под тежките удари на времето, а малцината останали полуздрави са на път да пропаднат. В миналото основен поминък на жителите му са били бубарството и тютюнопроизводството, ала в днешно време селото е почти обезлюдено поради липсата на препитание и това, че е откъснато от големите градове.  Последните му живи жители все още пазят спомените си за дни на селски веселби и сватби, за благодат и хорска глъч, която е изпълвала мегдана и селските къщи. Именно те са и последните пазители на история за Сив кладенец, която се е предавала от уста на уста на потомците. Разхождаме се, снимаме, вдишваме дълбоко от чистия въздух и се чувстваме по-свободни от всякога. Имаме чувството, че сме последните оцелели на земята, бродим навсякъде и дори можем с любопитство да надникнем в  някоя от старите бубарски къщи. Не пропускаме да посетим и рухналата църква на селото, която е в окаяно състояние. 

Едва когато се почувстваме готови да напуснем това страхотно място се отправяме към селата Долно и Горно Луково, които са разположени едва на няколко километра едно от друго и пазят една доста богата история. Привлечени сме от църквата „Св.св. Константин и Елена“, която е построена през далечната 1806г. в рамките само на 7 дни. Историята и е много интересна и ще ви бъде разказана от местен жител, който ще ви накара да прекрачите прага и по многоспецифичен начин.Разхождаме се и снимаме на воля. Изкачваме се до старите гробища на Горно Луково откъдето се открива страхотна гледка към пограничната Луда река. По желание на групата и при наличието на достатъчно време бихме могли да отскочим и до село Меден бук, където да се разхладим в меандрите на Бяла река.

Разходката ни из това удивително място приключва и въпреки, че за някои времето прекарано тук ще им се стори прекалено кратко, все пак ще останат доволни от преживяваното и дори ще поискат да се завърнат някой ден.

Цената включва:

 • Лицензиран транспорт с микробус по маршрут 1ви ден Мандрица – Белополяне – Белополяне – Мандрица
 • 2ри ден Мандрица – Сив кладенец – Сив кладенец – Долно, Горно Луково -Долно, Горно Луково – Меден бук- Мандрица
 • 1 нощувка със закуска в еко комплекс Букор Щепи
 • Лицензиран планински водач
 • Ексурзоводско обслужване
 • Разглеждане на село Мандрица, село Белополяне, изоставената погранична застава, селата Сив кладенец, Долно и Горно Луково и църквата „Св.св. Константин и Елена“

 Цената не включва:

 • Транспорт до/от Мандрица
 • Разходи от личен характер
 • Туристическа застраховка и застраховка спасителни разноски в България на стойност 10 000 лева всяка – заплаща се задължително от всеки турист и е 25 лева на човек за целият период. За тези от туристите, които имат сключена такава застраховка, плащане не се изисква, след представяне на полицата.

 Начин на плащане и записване по програмате:

 • Заявка за участие и резервация – до 14 дни преди датата на отпътуване
 • При резервация се заплаща 50% депозит.

 Забележка:

 • Записване по програмата – 14 дни преди датата на отпътуване
 • Цената е валидна при група от 10 човека. При по-малък брой записани туристи, цената подлежи на препотвърждение.
 • Туроператорът не носи отговорност при промяна на входните такси в туристическите обекти.
 • Задължително условие към туристите е да бъдат с удобни, затворени обувки, предназначени за планината.
 • Вечери могат да бъдат заявявани и заплащани на място във всички обекти за настаняване по програмата (в повечето от тях избора на вечеря е по меню)
 • Важно за всички туристи е носенето на суха храна за преходите и обядите, както и на вода.
 • Застраховат се само лица на възраст от 16 години до 69 години.
 • При лоши и непредвидени метеорологични условия (наводнения, свлачища и стръмни, хлъзгави терени , блокиране на участъци по маршрута, проливни дъждове и др.), водачът на групата си запазва правото да промени програмата и/или маршрута.