Резервирай онлайн самолетни билети на най-ниски цени !

Всички авиокомпании, резервации в реално време и плащане по банка. Най-ниските цени на самолетни билети са тук ! Дай офертите »

Всички оферти с големи отстъпки в последната минута Дай офертите »

Можеш да провериш над 20 000 круиза в цял свят през нашата онлайн система. Бързо, лесно и удобно. Следи за промоциите на началната страница :) Дай офертите »

 

“Дух се ражда от огън и вода”

20160205152642_53641транспорт: автобус

дати: от 21.06.2018 до 24.06.2018

цена: 192 лв/ 182лв -за ранни записвания на човек

Всичко по офертата в pdf формат

“Дух се ражда от огън и вода”

Зайчи връх – долменът при Хлябово – римски път Via Diagonalis – крепост и винарна Кастра рубра – м.Бакърлия – вила Армира- крепост Лютица – м.Ликана – с. Мандрица, Долно Луково и Меден бук – Меандрите на Бяла река

21-24.юни.2018г.

Замисълът на този тур е в следното: Да бъдем заедно сред природата на силно енергийни места в дните на лятното слънцестоене – започва от 21 юни и продължава до 24 юни(вкл.), като през тези 4 дни е най-силна енергията, тя достига пик и се “преобръща”. Вероятно и затова, в нашите традиции, тези дни се отбелязват като много важни с различни ритуали, свързани с нея. Най-известен е може би, Еньовден с брането на билки и тяхната сила на този ден. „Дух се ражда от огън и вода”, защото огънят и водата символизират енергията(+ и –), правят се обреди със земята–природата/билки/ и водата, молитви и намерения(въздуха) – всичко това за здраве, лечение и берекет. Всеки ритуал е изключително мощен по това време от годината, защото засяга енергетиката на човека, променя възприятия, чувствителност, нагласа, усещане и този психофизиологичен процес е абсолютно космически закономерен…И не случайно избрахме тази част на Източните Родопи – дойдете ли веднъж със сигурност ще оставите част от сърцето си тук и след това ще се връщате отново и отново…

Цена: 192 / 182лв.-за ранни записвания        4 дни / 3 нощувки

Първи денчетвъртък:  Отпътуване рано сутринта в 4:30 ч. от Сливен, площад „Х.Димитър“.

Зайчи връх – толкова близо и малко известно място, толкова древно и много световно признато.  Всяка година астрономическата обсерватория в Ямбол организира посрещане на лятото на Зайчи връх в Националния археологически резерват „Кабиле“. Очаква се до древното светилище и тази година да се изкачат стотици хора от региона. Затова денят ще започне още преди 5.00 сутринта, когато ще се пристигне на тракийското светилище на Зайчи връх. Първият слънчев лъч в деня на лятното слънцестоене преминава през вдълбан в скалите улей и огрява образа на тракийската богиня Кибела, врязан в скалата. Така древните траки са разбирали, че идва време за жътва. Тракийското светилище има и доказан геомагнитен ефект. Учени са установили, че ако 10-15 минути човек престои в улея между две скали се нормализира кръвното му налягане и физическото му състояние. Първият слънчев лъч трябва да се появи в 5 ч. и 35 минути.

Ще се насладите на красивите гледки на юнското утро и ще се отпътува по-нататък по маршрута, заредени с енергията на началото на лятото.

В местността Бялата трева в близост до село Хлябово, област Хасково, се намира един от най-интригуващите паметници от древността – долмените. Долмените (дол–маса и мен–камък) са първите представители на монументалната гробнична архитектура по българските земи. Разпространени са основно на територията на област Хасково в планините Странджа, Сакар и Източни Родопи в периода между ХII и VI в. пр.н.е. Те са предшественици на по-късно създадените уникални тракийски гробници. Долменът при село Хлябово е най-големият в цяла България. Древният паметник е датиран към ранножелязната епоха (приблизително 1050 – 500 г. пр.Хр). Смята се, че долмените са били изграждани за хора с висок обществен статус, но все още не е намерено доказателство за конкретна личност.

Продължава се през с.Българска поляна към крепостта Кастра Рубра – намира се в местността Калето, с преход 7 км западно от с. Изворово – е римска крепост по римски път Via Diagonalis (Диагоналния път, важен древен път, свързващ Европа с Мала Азия), изградена през 2 век. По време на разкопки през 2007 г. са открити некропол и останки от средновековно селище от XI-XII век и от римската пътна станция и много находки, най-ценна от които е съкровище от златни византийски монети, накити колан и много керамика.

Тук ще се отдаде подобаващо внимание и на винарския древен поминък по тези места. Виното присъства в много ритуали в българските традиции. Ще се посети винарна Кастра Рубра до с.Коларово и се направи дигустацията на подбрани вина от български сортове, отглеждани по тези места.

Пътя минава край защитена месност Бакърлия, която обхваща р.Бакърдере и склоновете на планина Сакар – ниски скалисти масиви с много влечуги, белоопашат мишелов, черен щъркел, малък креслив орел, от бозайниците тук живеят лалугер, благороден елен, сърна.

Пътуването към язовир Ивайловград продължава край две забележителности, до които пожелание на групата се правят пешеходни преходи – Глухите камъни и Птичи камък. Един от най-големите скални тракийски култово-погребални комплекси в Източните родопи са Глухите камъни. Централно място заема изсечената в скалите гробница на виден представител на тракийската аристокрация. Всички околни скали са осеяни със скални ниши, чийто брой надхвърля 200. По-голямата част от тях имат трапецовидна форма, но има и цилиндрично засводени. Счита се, че в тях са поставяни урни с праха на починали представители на по-низшето съсловие. До него се достига по черен път, отделящ се от шосето, свързващо селата Малко градище и Дъбовец. От тук се открива поглед и към началото на язовир Ивайловград. Птичи камък (Куш кая) е скален масив от непристъпни отвесни камъни, издигащи се върху хребет на височина от 25-30 до 50 m и наподобяващи орел.

След прелестните гледки към яз. Ивайловград от високо се продължава към Ивайловград, където автобусния маршрут за деня завършва. Настаняване в хотела, разходка из града, пожелание посещение на църквата „Преображение Господне“, Общински исторически музей – Ивайловград. Вечеря /споделяне на вчечатления/ и нощувка.

Втори ден-петък:  Закуска до 9:00 часа и начало на целодневния пешеходния преход в околностите на Ивайловград сред красивата родопска природа.

Преди да се излезе от града групата ще се запаси с продукти за обеден пикник на някое вдъхновяващо място, където майката Природа ще си свърши работата – за отмора и въодушевление.

В този ден забележителностите извън града на пешеходно разтояние, които е добре да се посетят са вила Армира, Атеренски мост (на река Армира), крепост Лютица и Ивайловградски манастир Св.Св. Константин и Елена.

Вила Армира – красив римски комплекс от жилищни сгради, намиращ се на 4 км от Ивайловград. При археологически проучвания са намерени добре запазени мозайки, парапети, колони, облицовки от мрамор, предмети от бита, керамични съдове и накити. Вилата е голяма и изключително красива, от което следва че е била посещавана от представители на знатни семейства. Днес руините са реставрирани. Обявена е за архитектурно-културен паметник.

Атеренски мост – известен още като мост Армира, представлява късносредновековен каменен мост над река Армира (наричана още Атеренска) в Източните Родопи, на 7 км от Ивайловград. В момента мостът е възстановен и може да бъде преминат пеш. Построен е през XVI век на римския път към Беломорието.

Крепост Лютица – се намира на 5 км от Ивайловград. Предполага се, че тя е останка от голям средновековен град Лютица, който е съществувал в периода IX-XVIII век. При археологически разкопки са открити многобройни находки от всички епохи – предмети от бита, монети, керамика, накити и др. Най-голям интерес предизвиква керамиката, която е идентична на тази от Плиска и Преслав. Това е доказателство, че крепостта е била българска и е била център с високо развита култура.

Ивайловградския манастир Св. Св. Константин и Елена – другото име, под което е известен, е Лъджански манастир. Намира се близо до Ивайловград, в Източните Родопи. Не се знае точната година на построяването му. Учени смятат, че датира от 13 век. Днес манастирът се отваря само на големи християнски празници. Всяка година на 8 септември се провежда тържествена литургия, курбан за здраве и събор с нощно бдение.

Прибиране в града и хотела в късния следобед към вечерта изморени, но силно позитивно заредени. Ентусиастите за вечерна разходка из града или релакс на басейн на някой близак спа център. Вечеря и нощувка.

Трети ден-събота:  Закуска в хотела до 8:00 часа и отпътуване към с.Мандрица, готови за целодневен пешеходен преход.

След 10 мин. с автодуса се достига з.м.“Ликана” – обхваща характерни ландшафти в землището на с.Свирачи – създадена за опазване на естественото находище на орхидеята дремников главопрашник. Тук, на малка площ, се срещат голям брой редки и защитени растения. ”Ликана” е царство на орхидеите. В нея растат 15 вида от тези красиви цветя, сред които пеперудоцветният салеп, включен в Червената книга на  България, орхидеята пирамидален анакамптис, двурогата пчелица, която е  една от най-оригиналните български орхидеи. Цветовете й поразително приличат на насекомо. В България орхидеята дремников главопрашник се среща единствено в защитената местност “Ликана”. Други редки видове, срещащи се тук, са върбинковата какула и монпелийската телчарка. Ако има възможност…- малка разходка сред прелестните цветя.

Пристигане в с.Мандрица – известно е като единственото албанско село в България,  където и до днес се говори този странен архаичен албански език. Основано през 1636 г. между Бяла и Луда реки от трима братя преселници албанци християни, които били мандраджии, от където идва и името на селото, сега до гръцката граница. Легендата разказва, че те приели да снабдяват с продоволствие турската войска и в знак на благодарност, беят им дал и земя – колкото могат да обиколят от изгрев до залез слънце. Издействал им и ферман, според който бъдещото село било освободено от данъци, а на това място турци да не се заселват. Основен поминък на населението е бубарството и отглеждането на тютюн и затова местните къщи са пригодени за този занаят. Те са 3-етажни керпичени къщи. Първият етаж е бил за добитъка, на втория са отглеждани бубите, а хората са живеели на третия етаж. Селото впечатлява с автентичната си архитектура, старовремски дух и декори, подходящи за заснемането на филмов спектакъл. Наред с тях в Мандрица са построени и тухлени къщи в гръцки стил, запазили елементи от тракийската архитектура, с резбовани тавани, балкони от ковано желязо и колонади…В Мандрица и в съседните села Маточина и Сив кладенец е сниман българският филм „Мила от Марс“.

Автобусът паркира пред хотела в центъра и с ранички се потегля на пътешествие през с.Долно Луково до Меден бук и до з.м.Меандрите на Бяла река, със значима на европейско ниво гнездова популация и редки разстителни видове… Може би е по-добре после да се разказва видяното, чутото, преживяното…

Връщане в късния следобед, настаняване в хотела и до вечеря забавления край басейна или други, каквито комплекса предлага. Вечеря и нощувка.

Четвърти ден-неделя-Еньовден:

Ранно ставане и преди изгрев слънце (защото култът към слънцето има водеща роля в магическата обредност в народните вярвания за Еньовден), и естествено преди закуска посрещане на утрото и символично бране на лаковити билки по ливадите край селото – честване на билките и техните целебни сили. Завръщане въодушевени и заредени с енергия в хотела за закуска и може би сутрешни водни и слънчеви бани на басейна. Утмора, релакс в поледни часове в този райски край на България.

Напускане на хотела и отпътуване от архитектурния резерват с.Мандрица по обратния път към Сливен.

Цената включва:

=транспорт по маршрута с автобус;

=2 нощувка със закуски в Ивайловград в комплекс – 2ВВ;

=1 нощувка със закуска в с.Мандрица в еко-комплекс- 1ВВ;

=посрещане на първия слънчев лъч на светилището на богинята Кибела и бране на билки в Родопите на Еньов ден; разходка в защитени местности с редки разтения и жъвотни;

=преходи до забележителности по маршрута;

=професионален планински водач;

=туристическа застраховка.

Цена за деца от 3 до 12 години – 146 / 136 лв.-за ранни записвания

Цената не включва:

=входни такси по обекти;

=разходи от личен характер;

=атракции, предлагани в хотелите;

=Лица над 70 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.

Условия:

  • Ранни записвания до 30.03.2018г.
  • внасяне на 50% капаропри резервацията;
  • доплащане 50% до 4,5 седмиципреди датата на заминаване;
  • цената е валидна при минимум 15 човека;
  • анулации без санкции до 30 дни преди дататaна заминаване;
  • срок за уведомяване при недостатъчен брой записани туристи – 5дни преди датата на отпътуване.

ЗАБЕЛЕЖКИ:

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата:

-При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

-При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.

-Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.