ТОП програма в Русия! Ексклузивно за българи!

Зимна приказка в Москва и Санкт Петербург - 8 дни/7 нощувки със самолет! за дати: 18.01-25.01, 01.02-08.02, 15.02-22.02 Дай офертата »

Всички оферти с големи отстъпки в последната минута Дай офертата »

Можеш да провериш над 20 000 круиза в цял свят през нашата онлайн система. Бързо, лесно и удобно. Следи за промоциите на началната страница :) Дай офертата »

Ние ще Ви чекираме и издадем бордна карта безплатно! Дай офертата »

 

Великолепният Баку

aze2a7ddd8af93fe45a631fd2cc533db60aтранспорт: самолет(по желание), автобус

дати: На всеки 7 дни през цялата година

/7 дни-6нощувки/

цена: от 675 евро на човек

Всичко по офертата в pdf формат

Ден Първи

0a6e6937411110b7b4c4d89bf540a290

 

 

 

 

 

 

-Tранспорт от летището до хотела.

Вечеря в хотела.

-Tранспорт дo Алеята на Мъчениците.

-Пешеходна разходка за разглеждане на града през нощта.

-Транспорт до хотела.

 

Ден Втори

 maxresdefault

08:00-09:00. Закуска в хотела.

10:00. Tранспорт до Стария град.

 

 

Датирайки от 6ти Век, обграден от крепостни стени, Старият Град е дом на антични паметници като Замъка на Ширваншах (15-16 Век),  Моминската кула , Банята на Гасимбей (15 Век) и т.н. Първата ни спирка ще бъде Замъкът на Ширваншах , където личните стаи на царете, Дворецът джамия, divankhana и баните ще се превърнат в преживяване, което ще ви вземе дъха. Втората спирка е Мистериозната Моминска Кула, която ще имате възможността да изкачите до върха и да се насладите на уникалната гледка на Баку отвисоко. Ще ви бъде предоставена информация за сградите, древни джамии и индустриални площади по време на разходката. Построен върху площ, заселена още от времето на Палеолита, Старият град на Баку разкрива доказателства за зороастрийско, сасанидско, арабско, персийско, отоманско и руско присъствие в културното наследство. Старият град е запазил голяма част от крепостните си стени от 12ти Век. Моминската кула от 12ти Век е построена върху ранни постройки от 6-7 Век преди Новата ера, и Замъкът на Ширваншах от 15ти Век е една от перлите на азербайджанското изкуство. Старият град се намира в централната част на Баку.

14:00. Обяд в местен ресторант.

15:00. Tранспорт обратно до хотела.(свободно времe)

 

Ден Трети

 heydaraliyev85178127fa89c9414bf5548dac49f626

08:00-09:00. Закуска в хотела.

10:00. Tранспорт до Културен център Хайдар Алиев.

 

 

Центърът Хайдар Алиев се намира близо до центъра на града. Посещавайки този център, посетителите ще имат уникалния шанс да видят смайващи архитектурни дизайни и разнoобразни изложби в сградата, които показват различни периоди от историята на Азербайджан, свързани с различни сфери на азербайджанската култура и история, традиционни дрехи и стари монети. Проектиран от Ираяй – британски архитект, Заха Хадид Хайдар Алиев център е известен с отличителната си архитектура и плаващ, извит стил, който избягва острите ъгли. Номинирана за няколко награди, сградата е домакин на разнообразие от културни програми. Конструкцията на сградата издържа 5 години от 2007-2012. Центърът е кръстен на името на Хайдар Алиев,  главнокомандващ на Съветската ера Азербайджан и президент на Република Азербайджан.

12:00. Tранспорт до Музея за модерни изкуства.

Фокусът на музея е върху втората половина на 12ти Век и съдържа над  800 творби от видни азербайджански художници и скулптори. В частност авантгардно изкуство от 60те и 70те години на 20 Век, включително Расим Бабайев, Ашраф Мурад, Геннади Брейатюк, Фазил Наяфов, Мамед Мустафаев, Ага Хюсеинов, Али Ибадулаев, Мир-Надир Зайнолов, Фархад Халилов, Дарвин Велибеков, Елдар Маммадов, Микаил Абдурахманов, Мусеиб Амиров, Махмуд Рустамов, Хюсеин Хагверди, Елияр Алимирзайев , Рашад Бабайев и Алтай Садикх-задех. Има също така и чуджестранни модерни произведения на изкуството от Салвадор Дали, Пабло Пикасо и Марк Чагал на лични колекционери.       Изложби от азербайджански фотографи като Елнур Бабайев, Факхрия Маммадова, Илкин Хюсеинов, Рена Ефенди, Сергей Кхрусталев, Ситара Ибрахимова, Тахмина Маммадова  често се провеждат в музея.

Музеят включва департамент от изящни детски произведения, видео зала, кафе, ресторант, отделна зала за частни изложби, библиотека и книжарница с материали, отнасящите се до световното изкуство, архитектура и скулптури.

13:00-14:00. Обяд

14:00. Tранспорт до музея на Килима.

Музеят е установен през 1967 и първоначално се е намирал в джамията Джума в Ичери Шехер. Джамията е била постоена през 15 Век и реновирана по-късно през 19 Век. Откакто през 2010 година азербайджанските килими са наречени “недостижим шедьовър на наследственото изкуство” от ЮНЕСКО, се планира колекциите да бъдат преместени в ново място, построено специално за целта. Новата има готовност да бъде отворена в края на 2012 година и е посетена от президента Илхам Алиев през септември 2013 година. Музеят е отворен на 26 август 2014 година. На 26 август 2014 година името на музея е съкратено на “Азербайджански килимен музей”, съкращавайки доста по-дългото му официално име.

Колекцията на музея включва над 10,000 вида керамика, метални произведения от 14 Век, бижута от Бронзовата ера, килими и килимни вещи от 17-20 Век, национални облекла и бродерии, както и модерни произведения на изкуството. Музеят организира публични лекции и курсове по килимно изкуство и приложни изкуства. Притежава и книжарница, където се продават книги по азербайджански занаяти и килимно изкуство. Музеят разполага и с постоянна колекция от Историческия музей Шуша , от града Шуша, който е бил ограбен след окупацията на арменската войска през 1992. Някои от изложените вещи от Музея Шуша са били запазени когато управителят на музея преместил 600 килима преди окупацията. Сега те са изложени в музея под заглавието “Изгорена култура”.

15:30. Tранспорт до хотела и свободно време.

 

Ден Четвърти.

 ateshgah-and-yanar-dag-in-baku-441987

08:00-09:00. Закуска в хотела.

09:30. Tранспорт дo Янардаг .

 

 

 

Янар Даг в превод означава „горяща планина“ и е естествен огън, който гори постоянно на хълма на Абшерон Пенинсула в Карпийско море близо до Баку, столоцата на Азербайджан (страна, който саматa е позната като “Земя на огъня”). Пламъците се разпространяват на 3 метра в небето (9.8 ft) от тънък, порест пясъчен слой. Административно, Янар Даг принадлежи на абшеронския квартал на Азербайджан.

Основателната причина, доказваща огъня Янар Даг е резултатът от въглеводоровните газове, които се изпаряват от подножието на земната повърхност. Освен Янар Даг, най-известното  местоположение на такъв огън е Огнената кула в близост до Баку, на Великия Кавказ, което е религиозно място, познато като Aтешгахи, означаващо Огнени храмове. Обсъжда се също така, че подобни огньове е възможно да са причината за “термален метаморфизъм”

Подобно пламъците на Янар Даг, пламъците на Атешгах са били причинени от появата на изтичащите естествени газове от порестите слоеве.  Естествените пламъци на Атешгах утихват преди известно време и пламъците, които се виждат в момента са подхранвани от газ и са изцяло за туристическа цел, докато тези на Янар Даг все още са напълно натурални. 

 10:30. Tранспорт дo Кулата Атешгах.

Базирано на персийски и индийски надписи, кулата се е използвала като Хинду, Сик, Зороастрийско място за преклонения. „Aташ“ (آتش) е персийската дума за огън. Пентагоническия комплекс, който има двор, обграден от килии за монаси и тетрапайлеров олтар в средата, е построен  през 17ти и 18ти Век. Изоставен е в края на 19ти Век, вероятно поради намaляващото индийско население в околността. Естественият “вечен пламък”  спира през 1969, след почти един век на петролна експлоатация в околността, но сега се поддържа с газ от близкия град. Атешгаха в Баку е бил поклоннически и философски център на зороастрийци от Северозападния индийски субконтинент, който е бил в търговски отношения с каспийската област чрез известния „Grand Trunk Road„.  Четирите свещени елементи, в които са вярвали са: атеши (огън), бади (въздух), аби (вода), и хеки (земя). Храмът спрял да е място на преклонение след 1883, заедно с инсталацията на петролни растения (индустрия) в Суракани. Комплексът се превръща в музей през 1975. Годишният брой на посетителите в музея отброява 15,000.

Храмът на Огъня “Атешгах” е бил номиниран за списъка от световни наследства, ЮНЕСКО през 1998 от Гулнара Мехмандарова — президент на азербайджанският комитет по Международен съвет по паметниците и местата (ICOMOS). Също така е включен в епизод на Globe Trekker.

11:45. Tранспорт дo селището Гала.

На 40 км  от Баку се намира Гала, добре познат исторически и етнографски музей на открито. Музеят, открит през 2008 на археологическо място, намиращо се в селище със същото име, е посветен на историята на Абшерон Пенинсула. Тук можете да видите къде азербейджанците са живели, с какво са се хранили, какво са пили и как са се справяли с домакинството в периода от 15ти до 19ти Век.

Територията от 1.2 ha приютява старинни къщи- подвижни палатки, направени от животински кожи, в последствие заменени от камъни и куполи, древна ковачница, пазар, грънчарница, пекарна, бунище, и интересни средновековни сгради. Можете да видите, да докоснете и да снимате всички тях. Можете дори да опитате да печете хляб в традиционни печки, да тъчете килим, да окаляте ръце в грънчарството или да храните камили, коне и магарета, които спокойно си почиват в техните конюшни. Много паметници и изложби са донесени в Гала Музея от различни части на Абшерон Пенинсула. Те са били реновирани или напълно реконструирани. Всички заедно, те помагат за изграждането на идея за живота на средновековните граждани на Азербайджан.

13:30. Обяд в местен ресторант в Гала.

14:30. Транспорт до Замъците Мардакан.

Замъкът е бил построен през 14ти Век от сина на Майор Манухор Акситан. Крепостта Мардакан е била получена чрез брилиантната победа на л’Акеан над съперника. Замъкът е използван като подслон и пазител на феодалните господари. Височината на кулата е  22 метра, широчината е 2.10 метра в дълбочина и 1.60 метра на повърхността. Вътрешният двор е с размери 28×25. Кулата е разделена на 5 двора.

Кръглата крепост на Мардакан – Местните я наричат крепостта Шикх. Височината и е 12.5 метра, с 3 пръстена. От статията за крепостта става ясно, че е построена от архитекта Абдулмаджид Масуд през 1232.

15:00. Tранспорт до хотела. (свободно времe)

 

Ден Пети.

 Baku_Gobustan-National-Park-and-Mud-Volcano-tour_1000-x-667-px_4-768x512

08:00-09:00. Закуска в хотела.

09:30. Tранспорт дo Националния парк Гобустан.

    

 

Националният парк Гобуртан, официално наречен Културното наследство от каменно изкуство на Гобустан, е хълм и планинско място, заемащо Югоизточния край на Великия кавказки хребет в Азербайджан, главно в басейна на река Йейранкеммаз, между реките Пирсагат и Сумгайт. Намира се на запад от населеното място, около 40 мили  (64 km) югозападно от центъра на Баку и на западния бряг на Каспийско море.

Tериторията на Гобустан е врязана с многобройни, понякога дори дълбоки дефилета. Предполага се, че от там произлиза географското име на Гобустан.

През 1966 Гобустан е обявен за национален исторически обект на Азербайджан в опит да се запазят древните дърворезби, реликви, кални вулкани и газови камъни в региона. Планините Боюкдаш, Кичикдаш, Юнгирдаг, и хълмът Язили са поставени под опеката на правителството. Тези планини се намират в близост до Каспийско море в югоизточната част на Гобустан.

През 2007 Гобустан е обявен за Световно наследство на ЮНЕСКО, като се смята, че е от „изключително световно значение“ за качеството и плътността на скалите и гравюрите, oт съществено значение като доказателство заради колекцията от скални изображения за лова, фауната, флората, и живота в праисторическите времета и за културното непрекъснатост между праисторията и средновековието, които мястото отразява.

12:00. Екскурзия до Калните Волкани. ( В зависимост от сезона)

Азербайджан и неговата карпийска брегова линия са дом на близо 400 кални вулкана, повече от половината в целия свят. През 2001, един кален вулкан на 15 км от Баку стана повод за световни заглавия, когато изведнъж изригна и пламъците му достигнаха до 15 метра височина. Гобустан, калните вулкани бяха включени като едно от 50те  чудеса на света от CNN Travel. Много геолози, както и местни и световни кални туристи пътуват до места като Кратера Фируз, Гобустан, Салян и завършват доволно омазани с кал, за което се смята, че има лечебен ефект.

Като цяло, всеки 20тина години има възможност кален вулкан да експлодира с огромна сила в Гобустан, изпращайки пламъци високо в небето и натрупвайки тонове кал в околностите.

Появата на зороастрийската религия в Азербайджан преди почти  2,000 години е тясно свързана с този геоложки феномен, и азербайджанската етомология – Земя на Вечния Огън произлиза от зороастийската история.

14:00-15:00. Обяд в рибен ресторант.

15:00. Транспорт до Биби-Хейбат Джамия.

Джамията Биби-Хейбат е историческа джамия в Баку, Азербайджан. Съществуващата днес структура, построена през 1990та, е преустройка на джамията със същото име, построена през 13ти Век от Шиваншах Фарукзад II Ибн Аситан II, която е била напълно разрушена от болшевиките през 1936.

Джамията Биби-Хейбат включва гробницата на Укейма Канум (потомък на Мухамад) и днес е духовен център на мюсюлманите от околността и един от основните паметници на мюсюлманската архитектура в Азербайджан.

Сред местните е позната като “джамията на Фатима”, наречена така от Александър Дюма по време на посещението му през 1840те години.

15:45. Tранспорт обратно до хотела (свободно време)

 

Ден Шести.

 slider10

08:00-09:00. Закуска в хотела.

09:30. Tранспорт до Лагич.

 

 

Град Лагич се намира в район Исмаили на Азербайджан и на около 180 км западно от столицата Баку, на крака на Великия кавказки хребет, на левия бряг на Гирманчай, на около 1100-1200 метра надморска височина, на склона на планина Говдаг 2437 м и 2322м Ниялдаг. Лагич събира популярност от Средновековието в Кавказ и отвъд като център на занаятите, пазарите, производството на стоманени и медни домакински прибори, декорирани с гравюри.

Градът в началото е бил селище на медна мина. Планинският терен над Шемака е неподходящ за агрокултура, затова Лагич се е развил като занаятчийско средище. Туризъм, килимарство, преработка на мед и месинг (тенджери, самовари) поддържат икономиката на града.   Територията е позната като културен резерват и се смята за известна туристическа дестинация от “Великия Копринен Път”. Първата четвърт от Лагич Арагирд е открита през 3ти-4ти Век. Любипитно е, че градът има водоснабляваща система и канализация, които датират от 1500 години. Всяка четвърт е разделена на улици, задънени улици, всяка със собствен извор, мелница, баня, джамия и мандра. Лагич е открит през 4ти Век и е исторически и архитектурен резерват, включен във “Великия Копринен Път”. В историческите ресурси от различни времена, се споменава за него като за “Ал-Абказия”, “Ланджан”, “Ал-Айджан”, “Лаяджан”. Лагич става известен като център на антично занаятчийство.

11:00-13:00. Eкскурзия до Стария град.

13:00-14:00. Обяд в къщата на местно семейство.

14:30. Tранспорт до хотела.

17:00. Пристигане в хотела.

 

Ден Седми.

04:30-05:30.Закуска в хотела.

06:00-06:30.Tранспорт дo летището.

 

Цена:

1-3 човека – 1013 евро

4-7 човека – 825 евро

7-12 човека – 738 евро

12-17 човека – 675 евро

Самолетни билети – от София до Баку за 45 евро на човек без чекиран багаж за двупосочен билет

 

В цената в включени:

*Настаняване в хотел 4* в центъра н а града

*Транспорт

*Закуска в хотела

*Всички екскурзии, включени в цената

*Вход за музеите

*Екскурзовод

В цената не са включени:

Самолетни билети – предлагаме и самолетни билети от София до Баку за 45 евро на човек без чекиран багаж за двупосочен билет